Terapie Bowen sector 3

Atingerea, ca formă de terapie

Atingerea, primul limbaj, cel de dinainte de cuvânt, vocabularul universal al comunicării…

Atingerea, prima experiență senzorială…

 

Despre puterea terapeutică a atingerii s-a vorbit mult. Încă din antichitate, atingerea vindecătoare era cunoscută. În ziua de astăzi, cercetătorii, psihiatrii, specialiștii în tulburări afective au demonstrat că atingerile umane sunt esențiale pentru viață și sănătate, fiind un redutabil „medicament” împotriva traumelor emoționale și nu numai.

 

Despre puterea terapeutică a atingerii prin terapia Bowen vorbesc doar cei ce i-au simțit efectul. Cum poate o atingere să declanșeze un răspuns vindecător? Pe sub piele, dar și în fiecare structură musculară, în tendoane și articulații, există o vastă rețea de terminații nervoase, mecano-receptori intra-fasciali, celule care răspund la diferite niveluri de atingere și presiune, transmițând către cortexul cerebral, prin intermediul traiectelor spinale, impulsuri ce se vor dovedi importante în procesul de auto-echilibrare ce se inițiază astfel, precum și în modificările fiziologice care se generează.

 

Prin impulsurile create prin fibrele de colagen, în urma aplicării mișcărilor Bowen, corpul este stimulat să elibereze prin receptorii specifici, proteine și substanțe, compuși chimici cu impact asupra celulelor ce reglează sistemul nervos, sistemul imunitar și, implicit, funcțiile organismului.

 

Într-o lume ultra-tehnologizată și robotizată, în timpuri în care pare-se că orice problemă își găsește rezolvarea la doar un click distanță, în care chiar și cuvântul „distanță” a căpătat conotații răsunătoare, învătăm să ridicăm ziduri, fie ele fizice sau mentale, învătăm să ne adaptăm rapid și să ne transformăm viața. Și oricât de mult vom crede că am reușit să compensăm elementele lipsă, ne vom da seama într-un final că unele lucruri, obiceiuri, sentimente, nevoi, rămân de neînlocuit. Pentru că suntem oameni…

 

Cât de săracă ar fi viața fără atingeri?