Despre sistemul nostru limfatic știați că?
- Are mai mult fluid decât sistemul nostru arterial?
- Dispune de câteva sute de ganglioni, ce pot fi considerați centre de producere și depozitare a celulelor implicate în apărarea imunitară a organismului?
- Circulația limfei se produce în sens contrar forței de gravitație?
- Mare parte din limfă se află imediat sub epidermă? De aceea este recomandabil să avem grijă la gradul de toxicitate al produselor cu care pielea noastră intră în contact.
- Mișcarea și sportul sunt principala metoda de a pune limfa în mișcare? Un stil de viață sedentar reduce circulația limfei cu peste 90%.
Poate că da, poate că nu. Dar cu toții știm că limfa, în “călătoria” sa este responsabilă de îndepartarea reziduurilor din fiecare celulă a corpului.
Atunci cand fluxul limfatic încetinește, toxinele se acumulează, de aici derivând o multitudine de neplăceri.
Deoarece sistemul limfatic nu beneficiază de o “pompă” menită să menţină limfa în mişcare, asa cum este inima, în cazul vaselor sanguine, limfa are nevoie şi ea de un mecanism care să-i păstreze fluxul constant. Acest lucru este posibil prin exerciţiu fizic, mişcarea muşchilor împingând limfa înspre şi dinspre ţesuturi. Terapia Bowen nu compenseaza lipsa de mișcare, însă confera o serie de beneficii în ceea ce privește drenarea limfatică:
- elimină afecțiunile congestive și diminueaza durerile de cap;
- echilibrează sistemul imunitar;
- îndepărtează senzația de “greutate” în cazul celor care suferă de edeme limfatice (scade retenția de fluide);
- îmbunătățește starea generală de bine, prin neutralizarea efectului hormonilor de stres;
- conferă o recuperare mai rapidă în urma interventiilor chirurgicale și a altor tipuri de traumatisme, prin favorizarea fluxului limfatic și stimularea formării de noi conexiuni între vasele limfatice