De ce mă simt atât de epuizat? De ce nu pot să-mi revin din oboseală? De câte ori am auzit în jur astfel de întrebări? Și, mai important decât atât, de câte ori ni le-am adresat nouă înșine?
“Oboseala vine din lupta ființei cu viața. Când te opui vieții, judecând, criticând, mâniindu-te, pierzi viața din tine și obosești, și este și normal pentru că mergi contra curentului. […] Ai obosit vreodată în timp ce te bucurai, în timp ce iubeai, în timp ce te rugai?
Deci lupta nu este între noi și cei din jur, sau întâmplarile din viață, ci este între noi și noi, acea luptă interioară este cea care epuizează.”
Sunt foarte adevarate cuvintele Părintelui Arsenie Boca, dar oare există în lumea asta cineva care nu duce lupte interioare? În era omului modern, tot mai ocupat, tot mai prins într-un vârtej de activități, toate urgente și, cum altfel, toate importante, ne putem trezi adeseori că vrem să înaintăm „contra curentului”. Și atunci spunem că e greu. Și tot atunci constatăm că suntem sleiți de puteri. Însă, prinși de valurile cotidianului, între încă un deadline și încă o întalnire urgentă și importantă, ignorăm și mergem mai departe. Pâna într-o zi…
Și tot în era omului modern și-a făcut apariția sindromul oboselii cronice, o boală complexă și controversată care afectează sistemul nervos al unei persoane. Este resimțită ca o stare de epuizare extremă ce nu poate fi explicată printr-o afecțiune medicală.
Oboseala fizică și cea mentală sunt diferite, dar apar adesea împreună. Epuizarea fizică repetată, poate duce la oboseală mentală în timp.
Stresul cronic poate perturba aproape fiecare sistem din organism. Sistemul imunitar se poate opri. Sistemele digestive și reproductive pot fi deranjate. Tensiunea arterială poate crește, crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Impactul stresului prelungit poate lăsa organismul vulnerabil la multe probleme de sănătate mentală și fizică. Dar asta este o “poveste” veche, o știm cu toții prea bine. Atât de bine, încât nici nu-i mai dăm importanță. A devenit un stil de viață. Poate că nu-mi pot schimba stilul de viață, și, mai ales, nu imediat, dar pot căuta soluții. Când stresul a devenit cronic este nevoie de o serie de măsuri pentru a readuce în echilibru corpul si mintea. Pe lângă multe alte metode cunoscute și aplicate, terapia Bowen reprezintă o ideală modalitate ce merită a fi inclusă în combinația generală de măsuri ce pot fi de ajutor în lupta cu stresul cronic.
Cum poate ajuta terapia Bowen?
Mișcările Bowen trimit impulsuri neurologice către creier, rezultând răspunsuri imediate de relaxare musculară. Mișcările crează valuri de energie care sunt concentrate în anumite zone ale corpului și ajută la restabilirea echilibrului în sistemul nervos autonom, determinând o trecere de la starea de stres binecunoscută sub sintagma „luptă sau fugi”, la dominanta opusă, „odihnă și repaus”. Nu este neobișnuit ca multe persoane care experimentează terapia Bowen să cadă într-o stare de relaxare profundă în timpul tratamentului, iar unii chiar să adoarmă.
Impulsurile trimise pe parcursul ședinței de terapie, către sistemul nervos, ajută la ameliorarea spasmelor musculare și la creșterea fluxului sanguin și limfatic. Câteva dintre mișcări sunt localizate de-a lungul meridianelor de acupunctură sau pe anumite puncte de acupunctură despre care se știe că stimulează și echilibrează energia corpului.
Terapia Bowen facilitează drenajul limfatic, care ajută la eliminarea acumulării de toxine din organism și îmbunătățește tiparele de somn, ceea ce, la rândul său, va oferi corpului mai mult timp pentru odihnă și vindecare.
Bowtech nu doar scoate organismul din starea de supra-agitație, ci poate ajuta la identificarea și calmarea semnalelor și simptomelor de avertizare ale supraîncărcării psihice și la impactul asupra organismului cauzat de stresul cronic. Respirația, postura, digestia și durerile pot fi toate ajutate printr-un tratament Bowen de destresare.
Terapia Bowen nu a fost concepută pentru a te face să te simți instantaneu mai bine, ci pentru a te face instantaneu să-ti inițiezi mai bine procesul natural de vindecare. Să nu uităm, cea mai mare parte a recuperării are loc abia după ce ai părăsit cabinetul. … așa că puțină îngrijire de sine te va asigura că vei beneficia la maximum de tratamentul tau!
Magia Bowen nu constă în ceea ce se întâmplă în camera de tratament, ci în ceea ce se întâmplă în corpul tău în orele și in zilele de după tratament. Dar asta este ceva ce nu poți descoperi decât din experiența proprie, sau, cum s-ar spune, „pe propria piele”.